Reisbeschrijving Antwerpen Parijs
Tijdens deze vijftiendaagse reis Antwerpen Parijs fietst u door de mooiste stukken van België en Noord Frankrijk. De meeste plekken zijn nog niet door het massatoerisme ontdekt. Een belangrijke eigenschap van deze reis is dat er zoveel verschillende landschappen en plaatsen zijn. We beginnen in België met de mooie plaatsen als Antwerpen, Gent, oudenaarde en Doornik. Daarna fietsen we door de rust van Noord Frankrijk. Een regio met prachtige natuur en rust. Later komen we al richting Parijs en bezoeken hier plaatsen als Auvers sur Oise, Compiègne en Parijs. Hoogtepunten in deze reis zijn onder andere de slagvelden van de eerste wereldoorlog, Chateau de Chantilly en het dorp waar Vincent van Gogh zijn laatste jaren doorbracht en veel heeft geschilderd. We eindigen de reis in de lichtstad Parijs.
De fietstochten gaan langs de rivieren Schelde, Somme, Oise en Seine. Onderweg passeren we de waterscheiding tussen Schelde en Seine.
Behalve het ontdekken van de vele pittoreske plaatsen en het mooie landschap vol variatie bezoeken wij ook de volgende hoogtepunten:
- Het historische centrum van Antwerpen
- Gent met zijn vele hoogtepunten van middeleeuwse schilderkunst
- Bezoek aan Oudenaerde. Stad van tapijtwevers
- Péronne met het fascinerende Grande Guerre museum
- Bewonder het prachtige kasteel van Chantilly. Beroemd vanwege zijn kunstcollectie en de paardendressuur.
- Wandeling door Auvers sur Oise. Met onder andere een bezoek aan het graf van Vincent van Gogh
- Bezoek de vele hoogtepunten van de stad Parijs
Programma Antwerpen naar Parijs
Dag 1 (Za): Antwerpen - Temse | Temse - St Amands
Dag 2 (Zo):St. Amands – Dendermonde | Dendermonde – Gent (52 km)
De fietstocht volgt de Schelde richting Gent via een mooi fietspad langs de rivier. Het landschap is hier werkelijk prachtig en is zonder twijfel een van de hoogtepunten van de reis.
Gent is een bruisende universiteitsstad met een rijke geschiedenis. De ligging van Gent op het kruispunt van de Leie en de Schelde zorgt er sinds de Romeinse tijd voor dat het een succesvolle handelshaven is. De stad telt een Operahuis, 18 musea, meer dan 100 kerken en meer dan 400 historische gebouwen. Grootste bezienswaardigheden zijn de Sint-Baafskathedraal waar een aantal meesterwerken uit de middeleeuwse kunst worden bewaard, waaronder de wereldberoemde ‘Aanbidding van het Lam Gods’ van Jan van Eyck en de beroemde, middeleeuwse torenrij, waaronder het 91 meter hoge belfort van Gent.
Dag 3 (Ma): Gent – Oudenaarde (42 km/26 mi of 51 km/31 mi)
Vanmorgen fietsen wij eerst naar het centrum van Gent waar u de tijd heeft het historische centrum te bekijken en te shoppen. Aan het eind van de ochtend fietsen wij verder richting Oudenaarde. Dit is een kleine stad op de Grens van het Frans Duitse rijk. Hierdoor was Oudenaarde het middelpunt en slachtoffer van vele oorlogen. Er stond daarom altijd een wachtsman op de uitkijk. Van de beroemdste wachtsman, Hanske de Krijger staat een standbeeld op het indrukwekkende zestiende eeuwse stadhuis. De stijl is laat Brabantse gothiek en het is gebouwd van zandsteen. Ook Oudenaarde staat bekend om haar wevers. De tapijten zijn beroemd over de hele wereld.
Voordat wij Oudenaarde bereiken bezoeken we nog een ruïne van een oude Abdij in Ename. Deze ligt aan de oostzijde van de rivier Schelde.
Dag 4 (Di): Oudenaarde – Doornik (Tournai) (42 km/26 mi.)
Voor wij uit Oudenaarde vertrekken brengen wij eerst een gegidst bezoek aan het stadhuis. Hierna fietsen wij verder en komen in Wallonië. Vanaf nu spreken de mensen Frans. De plaatsen hebben hier twee namen. Zo gaan wij vandaag naar Doornik, maar noemen de Walen deze plaats Tournai. Doornik is een van de oudste steden van België. Tot de zeventiende eeuw was Doornik onder Frans bestuur. Net als in Oudenaarde was ook in Doornik de tapijtindustrie belangrijk. In 1940 was het hele centrum verwoest door een Duits bombardement. Gelukkig is de restauratie succesvol geweest. Vooral de Notre Dame kathedraal uit de twaalfde en dertiende eeuw is het bezoeken waard. Ook het Belfort is mooi.
Dag 5 (Wo): Doornik (Tournai) – Bleharies | Bleharies – Pont Malin | Pont Malin – Arleux (41 km/26 mi of 53 km/32 mi)
Tijdens het ontbijt vaart het schip naar de Frans Belgische grens door het zogenaamde witte land. Hier wordt al sinds de romeinse tijd kalksteen gewonnen. Rond de stad Bleharies start de fietstocht van vandaag. Wij fietsen door open boerenland en door kleine mijnbouwstadjes naar Lewarde. Hier kan een mijnbouwmuseum worden bezocht wat een goede indruk geeft van het mijnwerkersleven. De nacht brengen we door in Arleux.
Dag 6 (Do): Arleux – Ruyalcourt (36 km/23 mi. or 54 km/34 mi.)
Het schip gaat in Arleux het Canal du Nord op. Dit is de Noord Zuid verbinding voor vrachtschepen. De aanleg van het kanaal was al in 1903 gepland ter vervanging van Canal St Quentin. Het duurde echter tot 1966 voor het kanaal af was. Canal St Quentin was uit de tijd van Napoleon(1801) voor het transport van kolen naar het noorden. De komende jaren wordt Canal du Nord vergroot om ook de moderne vrachtschepen hier te kunnen laten passeren. Vandaag fietsen wij naar Cambrai. Eens was dit een Romeinse provincie hoofdstad en een belangrijke bestemming voor pelgrims. De indrukwekkende gerestaureerde vestingwerken, gebouwd onder Karel de vijfde, zijn de moeite van een bezoek waard. Later fietsen wij door de moerassen van Chantraine naar het landelijke Ruyaulcourt
Dag 7 (Vr): Ruyalcourt – Péronne (39 km/24 mi of 52 km/33 mi)
Het Canal du Nord heeft twee tunnels waar het schip doorheen moet. De langste is de tunnel van Ruyalcourt. Deze is 4350 meter lang. Vandaag varen wij door deze tunnel. Boven de tunnel is de waterscheiding tussen de rivieren Schelde en Somme.
Na de tunnel fietst u door de vallei van de Somme door een dunbevolkt open landschap. Hier was in de eerste wereldoorlog de veldslag om de Somme. De fietstocht vandaag gaat naar Péronne. Vanaf nu fietsen wij naar beneden richting Parijs.
Dag 8 (Za): Péronne
Vandaag blijft de Fleur in Péronne. Net buiten het stadje hebben wij een rustige aanlegplek. Vandaag kunt u Péronne bekijken en een bezoek brengen aan bijvoorbeeld het Grande Guerre museum. Vandaag is er geen diner aan boord. Wij helpen u graag een keuze te maken uit de restaurants van Péronne.
Dag 9 (Zo): Péronne – Épénancourt | Épénancourt – Noyon – Pont l’Évêque (39 km/24 mi. of 48 km/29 mi.)
Vandaag fietsen wij langs de rest van Canal du Nord. Wij fietsen over het licht glooiende platteland naar de art deco stad Ham aan de rivier de Somme en andere pittoreske dorpjes. De bestemming is Noyon met zijn imposante Kathedraal. Het rijke verleden leverde Noyon zijn naam op als plaat van kunst en geschiedenis
Dag 10 (Ma): Pont l’Évêque – Compiègne (36 km/23 mi of 48 km/29 mi)
Van Pont l’Évêque gaan wij richting Compiègne. We rijden door het bos van Ourscamp. Nadat wij de Aisne over zijn gestoken komen we in het bos van Compiègne. Hier in Clairière de l’Armistice tekenden Frnase en DUitse generaals een verdrag voor het einde van de eerste wereldoorlog. Een klein maar interessant museum vertelt u hierover het verhaal.
Al snel komen we aan in Compiègne. De stad dankt zijn grote gebouwen aan de nabijheid van Parijs en de bossen waar de Franse koningen graag jaagden. De tuinen van Chateau de Compiègne zijn een bezoek zeker waard.
Dag 11 (Di): Compiègne – Pont-St-Maxence. (45 km/27 mi of 55 km/34 mi)
Vandaag fietsen we door de bossen rond Compiègne naar de vallei van de Oise. We gaan stroomafwaarts in de richting van Creil. In de lange route fietsen wij door Pierrefonds waar een disney achtig kasteel staat met dezelfde naam. Vlak voordat wij Pont St Maxence bereiken passeren wij de abdij van Moncel die in 1309 is gebouwd door Koning Philip de Goede. Pont St Maxence dankt zijn naam aan het feit dat hier in de middeleeuwen een van de weinige bruggen over de Oise stond. Het werd een pleisterplaats voor handelaars en koningen op hun weg tussen Vlaanderen en Parijs.
Dag 12 (Wed): Pont-St-Maxence – Creil |Creil – Beaumont |Beaumont – Auvers-sur-Oise (42 km/27 mi. of 57 km/35 mi.)
Na een varend ontbijt starten we met fietsen in Creil. Vandaag staat een bezoek aan het kasteel van Chantilly op het programma. Dit kasteel is onder andere bekend voor zijn paardenrenbaan en stallen. Het museum van het kasteel herbergt een van de mooiste collecties schilderijen in Frankrijk. Na het kasteelbezoek fietsen we verder door het bos en passeren de abdij van Royaumont. De korte route wordt door het schip opgepikt in Beaumont. De lange optie kruist de rivier en vervolgt de Oise naar Auvers-sur-Oise. Hier bracht Vincent van Gogh de laatste tijd van zijn leven door en is hij samen met zijn broer Theo ook begraven. Na het diner staat een wandeling door Auvers op het programma met een bezoek aan het graf van Vincent en Theo.
Dag 13 (Do): Auvers-sur-Oise – Paris (Bougival/Rueil)(42 km/26 mi. of 46 km/28 mi.)
Omdat we gisteren laat in Auvers kwamen is er vanmorgen tijd om op zoek te gaan naar de geest van van Gogh. Veel plekken die hij heeft geschilderd zijn ook nu nog goed herkenbaar. Vanaf hier fietsen wij verder naar Conflans-Sainte-Honorine. In deze plaats komen de Oise en Seine bij elkaar. Conflans is een belangrijk centrum voor de scheepvaart in Noord Frankrijk sinds de negentiende eeuw. In de namiddag fietsen wij omhoog naar het kasteel van Saint Germain en Lave waar we een fantastisch uitzicht hebben over Parijs en zijn voorsteden. We fietsen nog een stukje verder en brengen de nacht door in Bougival.
Dag 14 (Vr): Paris (Bougival/Rueil) – Paris
Vandaag varen wij het laatste stukje naar Parijs. Hemelsbreed een klein stukje alleen maakt de Seine nog een paar grote bochten. We vertrekken op tijd zodat jullie nog genoeg tijd hebben om Parijs te verkennen in de middag. Vanavond is alweer het laatste maal van deze vijftiendaagse reis. Wij maken er een waar feestmaal van.
Dag 15 (Zat): Parijs
Net als elke ochtend is er ontbijt om acht uur. De bemanning helpt u graag met de bagage alvast buiten zetten. Rond negen uur nemen wij afscheid en verheugen ons alvast op de volgende vakantie.
Goed om te weten
Alle afstanden van de fietsvakantie Brugge Parijs zijn de gemiddelden van de aanbevolen fietsroutes. Er kan altijd door omstandigheden een andere route gefietst worden. Denk aan wegopbrekingen, weersomstandigheden of nautische redenen.
Met achttien gasten of meer zijn er twee gidsen aan boord. U fietst dan in twee kleinere groepen met een gids. Dagelijks is er de keuze uit een korte en lange route(of sneller en meer relaxed). De opties worden altijd door de gidsen met de groep afgestemd waarbij wij in overleg proberen twee ongeveer even grote groepen te vormen.
With 18 guests or more, the daily cycling tours will be accompanied by two knowledgeable and multi-lingual tour leaders. On most days, the tour leaders will offer a long and a short (or a quicker and a more relaxed) cycling option. The option for a long tour is also depending on weather conditions and wishes of the group.
Bij minder dan achttien gasten wordt er in één groep gefietst met één gids.
U kunt er altijd voor kiezen om zelf te fietsen met de kaart en GPS routes die wij hebben. U bepaalt dan zelf het tempo, maar mist de persoonlijke uitleg onderweg van de gids. Sommige uitstapjes kunnen alleen groepsgewijs bezocht worden. Maak over de tijden goede afspraken met de gids als u zelf fietst en toch mee wilt.
Het is altijd mogelijk om één of twee dagen mee te varen met het schip. De uitjes van die dag kunt u dan niet mee doen. Maar het varen over de Franse kanalen is een belevenis op zich.
Op de dag van aankomst kunt u uw bagage vanaf elf uur aan boord brengen. Voor iedereen is het fijn als iedereen er is tussen twee en drie.
Prijzen Antwerpen Parijs
Type hut |
Voor | 18 Juli |
Tweepersoons met losse bedden | 2 pers. | €2499,00 |
Tweepersoons individueel gebruik | 1 pers. | €3748,50 |
Vertrek datum 2020:
18 juli 2020
Vertrekplaatsen Antwerpen Parijs
Klik op afvaarthavens om te weten waar u kunt inschepen
Routekaart Antwerpen Parijs
Informatieformulier Antwerpen Parijs:
Vul dit formulier in voor meer informatie over de reis van Antwerpen naar Parijs en vice versa of een van onze andere reizen.